Zonnepanelen
Zonnepanelen - Particulier
Met zonnepanelen op je eigen dak wek je zelf stroom op, wat aanzienlijk scheelt in je energiekosten. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere wereld. Deze investering heeft talrijke voordelen:
- Je energierekening wordt lager.
- De CO2-uitstoot vermindert.
- Je woningwaarde stijgt.
- Het energielabel van je woning verbetert.
- Het rendement is hoger dan bij sparen.
projecten
De terugverdientijd van zonnepanelen varieert meestal tussen de 6 en 10 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de aanschafkosten, de hoeveelheid opgewekte energie, de huidige energieprijzen, en eventuele subsidies of belastingvoordelen die je ontvangt. Na de terugverdientijd profiteer je nog jarenlang van gratis opgewekte stroom en bespaar je aanzienlijk op je energierekening.
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en het vermogen van de zonnepanelen. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Met zonnepanelen van 350 Wp (wattpiek) heb je ongeveer 10-12 panelen nodig om in deze behoefte te voorzien. Een specialist kan een nauwkeurige berekening maken op basis van jouw specifieke situatie en dakoriëntatie.
Ja, zonnepanelen werken ook bij bewolkt weer, maar de opbrengst is dan wel lager dan op zonnige dagen. Zonnepanelen kunnen nog steeds ongeveer 10-30% van hun maximale vermogen produceren bij bewolkte omstandigheden. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om zelfs bij diffuus licht (zoals bij bewolking) energie te genereren.
In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je dak te installeren, mits de installatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals het niet overschrijden van de dakrand en het niet verstoren van het straatbeeld. Voor monumentale panden of woningen in beschermde stads- of dorpsgezichten gelden vaak strengere regels. Het is altijd verstandig om bij je gemeente na te vragen of er specifieke regels of vergunningseisen zijn voor jouw situatie.
Zonnepanelen - Zakelijk
De afgelopen jaren is de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijven steeds aantrekkelijker geworden. Ondernemers zien niet alleen een aanzienlijke daling van hun energierekening, maar ook verbeteringen in hun energielabel en een versterking van hun duurzame imago. Op deze manier dragen we gezamenlijk bij aan de energietransitie, terwijl we profiteren van diverse financiële en milieuvoordelen. Als je bedrijfspand beschikt over vrije dakruimte, adviseren wij je graag over de mogelijkheden voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen.
Zakelijke voordelen van zonnepanelen aanschaffen
Door zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, kunnen bedrijven profiteren van een verbeterd energielabel en lagere energiekosten, terwijl ze bijdragen aan de energietransitie. Ben je momenteel geconfronteerd met hoge energiekosten? Na installatie van een zonnesysteem op het dak van je bedrijfspand behoren die tot het verleden. Investeren in zonnepanelen levert altijd een hoger rendement op dan leasen. De investering wordt vaak al binnen enkele jaren terugverdiend. Het bedrijfsdak biedt een ideale locatie voor zonnepanelen vanwege de ruimte en optimale blootstelling aan de zon. Wil je als bedrijf profiteren van het hoogste rendement en 100% groene energie door middel van zonnepanelen? Neem dan contact op.
subsidies en technische voordelen
De zakelijke aanschaf van zonnepanelen is de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden voor bedrijven die actief bijdragen aan de duurzame transitie. Door te investeren in zonnepanelen kunnen bedrijven deze kosten aftrekken, wat resulteert in belastingvoordelen. Bovendien komen ze in aanmerking voor verschillende subsidies zoals de SDE++ regeling, MIA en EIA. Dit biedt een win-winsituatie voor zakelijke duurzaamheid. Lees meer over subsidies op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
projecten
Investeren in zonnepanelen kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren voor bedrijven. Naast het verlagen van de energiekosten, kunnen bedrijven profiteren van fiscale voordelen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), en de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regelingen kunnen een deel van de investeringskosten teruggeven in de vorm van belastingaftrek. Bovendien verhogen zonnepanelen de waarde van het bedrijfspand en kunnen ze een positieve invloed hebben op het bedrijfsimago door de verduurzaming van de bedrijfsvoering.
Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor een bedrijf hangt af van het jaarlijkse energieverbruik, de beschikbare dakruimte en de oriëntatie van het dak. Een energieadviseur kan een gedetailleerde analyse uitvoeren om het optimale aantal zonnepanelen te bepalen. Dit omvat een beoordeling van de huidige en toekomstige energiebehoeften van het bedrijf, evenals een inspectie van de fysieke installatiemogelijkheden.
Voor bedrijven ligt de terugverdientijd van zonnepanelen doorgaans tussen de 4 en 8 jaar, afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals de grootte van de installatie, de energiekosten, en de beschikbare subsidies. Het rendement op de investering kan variëren, maar is vaak aantrekkelijk vanwege de lagere energiekosten en de genoemde fiscale voordelen. Bovendien profiteren bedrijven van een langere levensduur van zonnepanelen, vaak tot 25 jaar of meer, wat langdurige kostenbesparingen oplevert.
De technische vereisten voor de installatie van zonnepanelen op een bedrijfsdak omvatten een dakinspectie om de structurele integriteit te waarborgen, een analyse van de dakoriëntatie en -helling, en de elektrische capaciteit van het gebouw. De installatie moet voldoen aan de geldende bouw- en veiligheidsvoorschriften. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren installateur die kan adviseren over de beste installatiepraktijken en ervoor zorgt dat de installatie voldoet aan alle wettelijke eisen. Voor sommige grotere installaties kan een vergunning vereist zijn, afhankelijk van de lokale regelgeving.
Alles bijhouden via een dashboard
Houd eenvoudig de prestaties en besparingen van uw zonnepanelen bij met ons gebruiksvriendelijke dashboard, toegankelijk vanaf elk apparaat.
voor alle apparaten
gemakkelijk in gebruik
overzichtelijk
Contact
Kom je er niet helemaal uit of heb je een aanvullende vraag? Geen zorgen! Neem contact op met ons en we helpen je graag verder.